Лофант АНІСОВИЙ
Agastache foeniculum Anise hyssop
ПРЯНО-АРОМАТИЧНЕ
Ефіромаскова, медоносна та лікарська рослина з великими декоративними пурпуровими суцвіттями. Вирізняється тонким м'ятно-анісовим ароматом і смаком листя, тому його можна побачити під назвою «анісовий ісоп». Листя середнього розміру, серцеподібно-яйцеподібної форми, зелене, гладке. Рекомендується для використання в домашній кулінарії, фруктових салатах, чайних напоях. Є альтернативою м'ятного листя в десертах, також використовується як приправа до страв зі свинини або в пряний рис. Має лікарські властивості: мешканці Сходу вважають, що лофант є сильним імуностимулятором, який бере участь із женьшенем; використовується як дезінфікувальний та протизапальний засіб тощо.
ПОСЕВ:
Насінням у ґрунт у квітні-маї або восени. Навесні насіння висіває відразу, щойно спопелює ґрунт. Перед посівом їх змішують із піском у співвідношенні 1:2. Глибина закладення насіння навесні-1 см. Осінній посів — у борозенки завглибшки 2-2,5 см на відстані 45 см одна від одної. Зверху посів мульчують торфом або перегним шаром завтовшки 1 см. На розсаді з березня до червня. Висадка розсади з травня до серпня. Схема посадки 60х40 см.
ДОГЛЯД:
Полив у суху погоду, розпушування ґрунту, прополки. Підживлення будь-якими органомінеральними добривами. На зиму рослини треба укривати. На одному місці вирощують 5-7 років.
УБІРКА:
Зрізку зелені можна проводити впродовж усього літа, а для заготівлі спрок — тільки в період бутонізації та цвітіння рослин. У перший рік здійснюють тільки один зріз — наприкінці липня — на початку серпня, у наступні — 2 або 3 рази за сезон. Рослини зрізають 1 раз на висоті 35-40 см від поверхні ґрунту й вдруге — на висоті 10-15 см. Зелень зв'язують у пучки та сушать у тіні, у сухому прохолодному місці.
ЦВІТЛЕННЯ:
Іюль — серпень.
Висота: 70 см
Кількість насіння: 0,1 гр
Основні | |
---|---|
Тип посадкового матеріалу | Насіння |
- Ціна: 10 ₴