Гуаява-тропічна рослина сімейства Миртові, родом із Центральної та Південної Америки. У кімнатних умовах гуаяву вирощують у формі чагарнику або дерева. Втечі чотиригранні, з рожевим відтінком. Листя еліптичне, суворе, темно-зелене, завдовжки 8-15, завширшки 3-5 см, глянсові або матові зверху, знизу-запечені. Квіти ароматні, білі або біло-рожеві, поодинокі або по 2-3 у пазухах листя. Плоди розміром 5-10 см, округло-грушеподібні, зі смачною й ароматною жовто-рожевою м'якоттю. Зрілий плід вагою 100 г може містити до 900 мг вітаміну С. Для гуаяви характерний солодкий аромат, що схожий на грушу, й айву, й інжир. Часто плоди використовують у недозрілому вигляді, коли м'якоть фрукта ще зелена та твердіша, із сіллю, цукром і спеціями. Плодоносити починає на 3-4-й рік. Рослини добре розвиваються на яскравому сонячному світлі за температури повітря за цілорічного температури повітря 20-24 °C. Полив виробляють влітку часті, взимку — у міру підсихання субстрату. Дуже корисні обприскування, особливо з додаванням у воду сульфату калію та мікроелементів. Ґрунти переважно поживні, гуаява невибаглива, легко переносить тимчасовий застій води або пересушування земляного кома. Вона чутлива на підживлення комплексними добривами, влітку — регулярну, взимку в зменшеній дозі. Розмножують її насінням, держаками, кореневою поросллю та присмаками. Перед посівом насіння замочують у теплій воді на добу. Потім висівають на глибину 0,5 см у ґрунтову суміш із додаванням піску або перлиту. Пророщують у світлому місці за температури 22-25 °C упродовж 4-10 тижнів. Цінується за лікарські властивості, використовується в народній медицині.
- Ціна: 20 ₴